Espresso – Ο Ιταλικός

Ο καφές έχει μακρά ιστορία στην Ιταλία. Η Βενετία ήταν ένα από τα πρώτα Ευρωπαϊκά λιμάνια που εισήγαγαν κόκκους καφέ τον 16ο αιώνα, ενώ τον 19ο αιώνα οι άνδρες με τα χαρακτηριστικά καπέλα συναντήθηκαν στα καφέ του Τορίνο για να προγραμματίσουν την ενοποίηση της χώρας.

Η Ιταλία αναδείχθηκε πραγματικά παγκόσμιος ηγέτης στον καφέ χάρη στον Μιλανέζο, εφευρέτη Luigi Bezzera, σύμφωνα με τον Jonathan Morris, ιστορικό καφέ από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1901, ο Bezzera κατέληξε στην ιδέα να πιέσει το νερό υπό πίεση μέσω μιας χούφτας σκόνης καφέ για να παράγει ένα γρήγορο, συμπυκνωμένο ποτό: τον εσπρέσο, που ονομάζεται έτσι επειδή θα μπορούσε να προετοιμαστεί ξεχωριστά για κάθε πελάτη και επειδή το νερό ήταν το μέσο «έκφρασης» του καφέ.

Γρήγορος στην παρασκευή του και ιδανικός για το ξύπνημα, ο εσπρέσο έγινε μια φουτουριστική εικόνα στα τέλη του αιώνα, μοιράζοντας το όνομά του με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας. Τα μηχανήματα του Espresso βρήκαν τη θέση τους στα αποκαλούμενα «American bars», όπου οι πελάτες θα στέκονταν στο μπαρ απολαμβάνοντας τον καφέ τους, αντί να κάθονται στο τραπέζι.

Το πρώτο αμερικάνικο μπαρ στην Ιταλία ήταν ο Caffé Maranesi, στη Φλωρεντία, με το παρατσούκλι Caffè dei Ritti  (ritti σημαίνει «όρθια» στα ιταλικά). Το άτομο που παρασκεύαζε τον καφέ ονομάστηκε barista, μία λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, καθώς οι hipsters που εργάζονται σε καφετέριες σε όλο τον κόσμο ονομάζονται baristas.