Η ιστορία της σοκολάτας και τα οφέλη της!

Η σοκολάτα είναι μια από τις χαρές της ζωής. Είναι προϊόν φυσικό, που χαρίζει απόλαυση και ζωντάνια.

Σας προτείνουμε την απόλυτη σοκολάτα, Gran, με περιεκτικότητα κακάο 40%. Διαβάστε περισσότερα >>

Ο όρος κακάο αναφέρεται στο φυτό ή τους κόκκους του πριν την επεξεργασία του. Η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη “xocoat” των Αζτέκων, αναφερόμενη σε ένα bitter ρόφημα που παρασκευαζόταν από κόκκους κακάο. Στα λατινικά, το κακαόδεντρο λέγεται “Theobroma cacao” που σημαίνει “η τροφή των Θεών”.

Ιστορικοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της σοκολάτας εδώ και 2000 χρόνια. Μάλιστα, λέγεται πως η πρώτη αναφορά για την κατανάλωση της σοκολάτας γίνεται 3 με 4 χιλιετίες πίσω, στις προ-Κολομβιανές κουλτούρες της Μέσης Αμερικής, όπως εκείνης των Ολμέκων (The True History of Chocolate). Επίσης, βρέθηκαν ίχνη θεοβρωμίνης (η χημική ένωση που εντοπίζεται στη σοκολάτα) σε αγγεία των αρχαίων Ολμέκων από το 1.500 π.χ.  (Hayes Lavis). Οι Ολμέκοι πέρασαν τις γνώσεις τους για το κακάο στους Μάγιας της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι κατανάλωναν ροφήματα σοκολάτας σε εορτασμούς και γάμους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικού στάτους. Τη συμπεριλάμβαναν σχεδόν σε όλα τους τα γεύματα και τη συνδύαζαν με πιπεριές, chili, μέλι και νερό.

Τι μας προσφέρει όμως η σοκολάτα;

είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ
Η βιολογική αξία της σοκολάτας οφείλεται στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που αποτελούν τα κύρια συστατικά τους. Περιέχει τόσες περίπου πρωτεΐνες όσες και το κρέας, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά συστατικά, τα οποία βεβαίως είναι φυσικά. Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τα όσπρια. Τα συστατικά της αφομοιώνονται από τον οργανισμό το ίδιο εύκολα με τα συστατικά του κρέατος και των φυσικών τροφίμων, αλλά πολύ πιο γρήγορα. Γι’ αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια, όποτε την έχουμε ανάγκη. Αυτό οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχεται στη σοκολάτα και η οποία απελευθερώνει ενέργεια σε ταχύτερους ρυθμούς. Η σοκολάτα δεν παχαίνει όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο και σύνεση, κάτι που ισχύει βεβαίως και για τις περισσότερες τροφές. Το βούτυρο κακάο, που περιέχει, από διατροφικής άποψης ανήκει στα «καλά» λίπη, όπως όλα τα φυτικά, που επηρεάζουν ελάχιστα ή και καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης.

είναι ΤΟΝΩΤΙΚΗ
Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν τη θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση.
Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει περισσότερα έργα. Γι’ αυτό η σοκολάτα είναι λατρεμένη τροφή από μικρούς και μεγάλους

είναι ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΗ
Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Μαζί περιέχονται και μικρές ποσότητες θεοβρωμίνης. Έτσι πετυχαίνει να αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία, διώχνοντας το άγχος.

είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Για όλους αυτούς τους λόγους η σοκολάτα είναι βασικό συμπλήρωμα της διατροφής των αθλητών των στρατιωτών των ορειβατών, των αστροναυτών, αλλά και όσων επιτελούν πνευματικό έργο.